Monday, July 09, 2007

Dünya'nın 7 Yeni Harikası Seçildi

New Open World Corporation denilen vakfın altı senedir internet üzerinden sürdürdüğü "The New 7 Wonders of the World" oylaması 07.07.07 tarihinde Lizbon'da büyük gösteriler eşliğinde açıklandı. Ahanda inanmayan youtube daki videolara burdan baksın.



UNESCO sadece internet erişimi olan insanların oy kullanabilmesi, birden çok oy atılabilme olanakları gibi sebeplerden dolayı kullanıldığı iddea edilen 100 milyon oyun hiçbirşey ifade etmeyeceğini, dünyanın 7 harikasının bu şekilde belirlenemiyeceğini açıkladı. Gerçeği yansıtır yansıtmaz, geçerliliği vardır yoktur başka konu; ama normalde her türlü online oylama fasilitesini domine etme kapasitesindeki Türk milletinde performans yetersizliği aşikar, zira 21 finalistin arasında Aya Sofya Camii ile Türkiye'de bulunmaktaydı.

Sıralama şöyleki:

1 -Şah Cihan'ın hayat arkadaşı Ercümend Banu Begüm (Mumtaz Mahal) için yaptığı dünyanın en güzel anıt mezarı Tac Mahal. İnşaatı 20 yıldan fazla süren, saf mermerden kesilmiş yapı. Kubbesinin mimarının Türk olmasından kelli pek bir kendimize yakın hissederiz kendilerini. (Hindistan)


2 - Roma İmparatorluğunun başkentinin en ihtişamlı eseri. Yüzyıllar boyunca binlerce insana ve hayvana mezar olmuş, arena. Amphitheatreum filavium, nam-ı diğer: Kolezyum. (İtalya)

3 - Ürdün'ün en büyük gelir kaynağı, tarihin taşa kazındığı 2000 yıllık gizli şehir. Indiana Jones'un kutsal kase aradıgı yer. Petra. (Ürdün)

4 - Inca medeniyetinin kayıp şehri. 2500 rakıma kurulmuş efsane site, İspanyol gazabından kurtulmuş yegane Inca şehri. Machu Picchu. (Peru)




5 - Uzaydan görüldüğü safsatasıyla yıllarca kandırıldığımız, Hun akıncılarından korunmak için yapılması her nedense milletçe göğsümüzü kabartan. 6400 km. yi bulan uzunluğu ile, insanlığın inşaa ettiği en büyük yapı. Çin Seddi. (Çin)



6 - Brezilya denilince, Ronaldinho'dan ve Roberto Carlos'dan sonra akla ilk gelen şey. Corcovado tepesinden Rio şehrini kutsayan dev Hz. İsa heykeli: Cristo Redentor. (Brezilya)

7 - Sanırım bu latin Amerikada İspanyol talanından kurtulabilmek bile 7 harika arasına girmeye yeterli sebep olarak görülmekte. Maya mimarisinin en güzel korunduğu şehir diye söyleniyor: Chichen Itza. (Meksika)

YORUM: Benim bu seçimden ve sıralamadan anladığım şeyler şunlar ki:
Bu elemanlar non profit organization ayağına yatıp voliyi vurmuşlar. Benfica'nın sıtadyumunu kapatıp Jennifer Lopez'e konser verdirmelerinden belli. İkincisi, Hindistan'lıların ve Latin Amerika'lıların bu online oylama işlerinde ellerine su dökülemiyor sanırım... Saygılarımla.




1 comment:

archion said...

Bu dünya'nın yedi harikası oylaması tamamen yalan dolan üzerine kurulmuş. Tecrübelerime dayanarak, sizinle dünyanın esas 7 harikasını paylaşmak istiyorum. Lütfen not ediniz, ezberleyiniz:

1)Acılı Adana Kebap
2)Pastırmalı Humus
3)Lavaş - Erzincan Tulumu - Tereyağ
4)Kaburga Dolması
5)Kumru
6)İskender Döner
7)Kayseri Mantısı